Pár év és nagyon melegünk lesz! – Idei július volt legmelegebb a feljegyzések kezdete óta


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A globális felszíni átlaghőmérséklet 2021 júliusában 0,01 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi júliusi hőmérsékletet, amelyet 2016-ban, 2019-ben, majd 2020-ban mértek. Ezzel az idei a legmelegebb július volt a feljegyzések kezdete óta, egyben a legmelegebb az összes hónap közül – olvasható a az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) honlapján, amely 142 éve méri a Föld hőmérsékletét.

 A szervezet adatai szerint a 20. század 15,8 Celsius-fokos globális júliusi felszíni (szárazföldi és tengeri) átlaghőmérsékletét 0,93 fokkal haladta meg idei július. Az északi féltekén a szárazföldi felszíni hőmérséklet minden korábbi júliusinál magasabb volt, a példátlannak számító 1,54 fokkal meghaladva a korábbi, 2012-es rekordot. Az amerikai ügynökség Európában a második legmelegebb – a 2010. júliusival azonos, és csak a 2018. júliusitól elmaradó – júliust mérte, Ázsiában pedig a mérések kezdete óta a legmagasabb júliusi hőmérsékletet. Mérései szerint 2021 júliusa egyaránt a 10 legmelegebb július hónap között volt Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában és Óceániában.

Az adatokat az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) augusztus 5-én kiadott közleményében erősítette meg, szerintük a

tavalyival karöltve az idei a harmadik legmelegebb július volt a világban a mérések kezdete óta. A C3S adatai szerint Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél.

Az európai légkörfigyelő szolgálat mérései 1950-ig nyúlnak vissza, ám rendszeresen egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal, de a két szervezet mérései között gyakran vannak kisebb eltérések, ugyanakkor a trendekben és előrejelzésekben nagyban megegyeznek.    

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved