Augusztus 9. – Ekkor kezdődött meg a Pisai Ferde Torony építése


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

1173-ban, éppen ezen a napon kezdenek hozzá Bonanno Pisano és Guglielmo Tedesco tervei alapján a templomhoz tartozó harangtorony, a Campanile megépítéséhez.

A munkálatok megkezdését követő ötödik évben, akkor már három emelettel magasabban, az alapozás hiányossága miatt annyira megdőlt az épület, hogy közel 100 év kellett a biztonságos folytatáshoz. Ekkor Giovanni di Simone irányításával tettek kísérletet a befejezésre és hogy kompenzálják a ferdeséget a negyedik emeletet ferdén építették rá. Az azóta világhírüvé vált torony kivitelezését 1372-ben fejezték be.

A La Torre di Pisa, az 56,7 méter magas, hat emeletes építmény az itáliai román stílus gyöngyszeme. Alapjának külső átmérője 15,484 méter, belső átmérője pedig 7,368 méter. Tömegét 14 500 tonnára becsülik. A torony jelenleg délkelet felé dől. Dőlésszöge az 1990-es mérés szerint 5,5 fok volt, mostanra viszont ez az adat 3,99 fokra csökkent.

kép: flickr.com

Sokáig tartotta magát az az elmélet, hogy az épületet eleve ferdére tervezték, napjainkra azonban már teljesen egyértelmű, hogy erről szó sem volt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved