Retro tárgyak otthona – Rerto Design Center


Boglárka (18éves) - 2 hónapja

A Retro Design Center egy olyan hely, ahol nemcsak a hetvenes-nyolcvanas évek használati tárgyai, játékai és járművei vannak kiállítva, hanem a korabeli miliő is hitelesen megelevenedik, és némi háttértudásra is szert tehetünk a korszakról.

A szentendrei rév közelében álló családi házban bő három éve megnyílt kiállítás felső szintjén egy Keravill üzlet, valamint egy korabeli lakás nappalija, konyhája és kamrája idézi meg a kort, illetve külön szobát érdemeltek ki maguknak a régi játékok, az alagsorban és az udvaron pedig az éra autói és a kapcsolódó tárgyak, emlékek kaptak helyet.

Van itt a bakelittelefontól és a hanglemezgyűjteménytől a lemezárugyári játékokon, a retró tollakon, a pedálos Moszkvicson és a komplett Gazdálkodj okosan! -sarkon át a Varia bútorokig, a fali óriásposzterig, a szekrény tetején tárolt üveg- és sörösdoboz-gyűjteményig minden. Még a Hotel Béke egyik november 7-i étlapja és egy Wartburg motorblokkja is.

Korra, származásra, érdeklődésre való tekintet nélkül

Aki látta, fogta, használta, fogyasztotta mindezt, annak nyilván kicsit hevesebben ver a szíve a tárlók között lépdelve, és talán némi könny is felgyűlik a szemében, aki pedig már kimaradt a korszakból, de valaki – jellemzően egy szülő vagy egy fantáziával gazdagabban megáldott tanár – révén eljut a múzeumba, az vérmérsékletétől függően aranyosnak, mulatságosnak vagy érdekesnek látja az egészet.

A Retro Design Centerbe még a Szentendrére látogató külföldiek is eltalálnak, ami eleinte az alapítókat is meglepte. Ők eredetileg azt gondolták, hogy a hazai közönségen kívül ez a gyűjtemény senkit sem fog érdekelni, de előbb arra kellett rájönniük, hogy az uniformizált múlt miatt az összes KGST-országból számíthatnak az érdeklődőkre, aztán az is kiderült, hogy a nyugatiak is megtalálják az emlékeket a kiállított tárgyak között.

Tárlatvezetést ennek megfelelően a Retro Design Centerben nem nagyon kell tartani, a közönség elintézi magának a dolgot.

Igaz, a klasszikus szocreál fém grillsütőt a saját konyhájukból hozták be, mert annyian hiányolták, hogy muszáj volt engedni a népakaratnak.

Velük van az idő

 Ha egyébként valaki azt hinné, hogy az udvaron álló autók csak a férfiakat vonzzák, az téved. Odakint a kocsik egy része is tárlóként funkcionál, másokat pedig tematikusan alakítottak át: a Barkasból hippibusz lett, egy Volgát Ferjáncz Attila szervizautója alapján dekoráltak ki, a harmadiknál tankolni lehet, kicsit odébb pedig a lengyelpiacozásnak és a kempingkultúrának is emléket állítottak.

Az autók körül az információs táblákon kívül nem mellesleg még kapcsolódó Hócipő-idézetek is olvashatók, hogy könnyebb legyen meglátni a humort a dolgokban, de az egyik falra kikerült egy idővonal is a korszak hazai és nemzetközi eseményeiről, és gyűjtik a hetvenes-nyolcvanas évek jellemző, mára már feledésbe merült szólásmondásait is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved