Szakmák, amikben kiélheted a kreativitásod


Solymosi Máté (19éves) - 2 hónapja

A jelenlegi gazdasági formánkban – amennyiben jól szeretnénk élni és élvezni a rendszer előnyeit-, dolgoznunk kell valamit. Az, hogy mit, igazából nem fontos, de érdemes olyan munkát keresnünk, amiben jól érezzük magunkat – már csak azért is, mert a siker záloga legtöbbször az, hogy lelkesedéssel tegyük a dolgunkat a hétköznapokban is.

Azért ebben az esetben is érdemes észben tartani, hogy mindig az „arany középút” a legcélravezetőbb, vagyis ne helyezzük boldogságunkat egyetlen pillérre! 

Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy az egészséges, mindennapi jó közérzetünkhöz hozzájáruló munkahely rendkívül fontos, ezért érdemes jó előre felkészülnünk, milyen pályák lehetnek azok, amelyek foglalkoztatnak minket.

Nekünk, fiataloknak is gondolkoznunk kell a munkakeresésen már egészen fiatal korban, de amíg nyáron a zsebpénz kiegészítéseként, esetleg egy-egy drágább vágyott termék miatt foglalkoztat minket, addig nyolcadikban már a főállásunk is a sarkon lehet, és az sem kizárt, hogy néhányunknak a nyár végén már nyomásként nehezedik a vállára a küszöbön álló pályaválasztás – hiszen már egyáltalán elkezdeni a keresést is bonyolult, annyi féle-fajta állás létezik, nem is beszélve a gyorsan változó és dinamikusan fejlődő világról, amelyben számtalan rajtunk kívül álló tényező befolyásolja majd választásunk sikerességét.

Segítség lehet tehát, hogyha van egy-két lista, illetve jelen esetben cikk, ahol összeszedünk néhány kreatív szakmát, ezzel is közelebb hozva a munka világát és a pályaválasztást a fiatalokhoz.

Fotográfus

A sok kamerás csúcsfényképezős mobilok, szűrők és egyéb számtalan fotó korrigáló alkalmazások korában már bárki képzelheti magát profi fotósnak, azonban ez egy művészeti ág, így tehát a tehetség és az egyéni látásmód elengedhetetlen, ahogy a szakmai felkészültség is. Hogyha kedveled a fotózást, és akár hivatásodként is el tudod képzelni, akkor ez egy kiváló szakma lehet számodra.

Igényli a kreativitást, a megrendelőkkel való közeli együttműködést és alapos hozzáértést a fotózáshoz mind analóg, mind digitális eszközökkel.

Izgalmas szakmának tűnik – rengeteg munkát lehet találni étel- vagy akár termékfotósként, divatfotósként, hogy csak néhányat említsek.

Színház- és rendezvénytechnikus

A színház világának legismertebb szereplői a színművészek, esetleg a drámaírók, és a rendezők, pedig a színház lényegesen több, mint ami magán a színpadon látható! A színház egy igazi csapatmunka, amely magába foglalja rengeteg ember munkáját, akik tevékenysége a színfalak mögött húzódik, a jelmezek és a díszletek készítőitől a kellékeseken át a technikusokig.

Ebben a képzésben 5 különböző speciális szakmairány található, melyek a színpadi világítástól a porondtechnikuson át egészen a színpadi hangtechnikusig rengeteg mindent lefednek.

Hogyha kedveled a színházi világ technikai oldalát, akkor ez a szak egy kiváló választás lehet – ez a szakma rendkívül diverz és nagyon mozgalmas a különböző lehetőségeknek köszönhetően.

Grafikus

Elektronikus grafikus, reklámgrafikus, illusztrátor, nyomdai grafikus, 3D grafikus, tervezőgrafikus, hogy csak néhány területet említsek. Az előző felsorolásból is jól látszik, hogy a számítógépes grafikus rengeteg különböző területen tud elhelyezkedni;

újságok, könyvek tipográfiai tervét készíti el, logót, plakátot tervez, nyomdai előkészítéseket végez és még sok mást – például a webshopok, online felületek is ide tartoznak, amiket nem is kell mondanom, mennyire fontosak a mai világban.

Mozgókép- és animációkészítő

Ez a szakma eléggé magáért beszél, szerintem. Itt megtanulhatsz rengeteg különböző 2D-s és 3D-s animációs technikát is, elsajátíthatod a folyamathoz szükséges eszközök használatát. Csapatban is, egyedül is képes leszel dolgozni akár saját, akár más forgatókönyveiből. Azonban korántsem érdemes csak a filmvilágában gondolkodni, hiszen

napjainkra már a videó animáció azt teszi lehetővé, hogy a képek, az animáció, a zene és a narrátori hang által egyszerre adjon információt az adott gyártó termékeiről is, miközben szórakoztat és nem utolsó sorban az érzelmekre is hat, ezért nem véletlen, hogy a cégek és a reklámipar marketing stratégiák szerves részét képzik.

Míg a filmes irány talán az itt felsorolt szakmák közül a legszabadabb, addig a reklámipari oldala a területnek egészen biztosan az egyik legkeresettebb területe.

A fenti mesterségek egy nagyon apró szelete a szakmavilag.hu-n találhatóknak, szóval hogyha ilyen, vagy akár teljesen különböző hivatásban gondolkozol, mindenképp érdemes felnézni az oldalra és böngészni valamennyi ott található lehetőségek között.

Azonban érdemes észben tartani, hogy a szakma mellett ma már nagyon fontos, hogy a munka világában egyéb feladatokat is el tudj látni, hogyha felnőttként navigálod az életet – rengeteg olyan kompetencia tud segíteni, amit elő- és utótanulmányokkal könnyebben el tudsz sajátítani – legyen ez akár a szakmai vállalkozásod pénzügyi menedzselése, vagy a szakmád újdonságainak és nemzetközi trendjeinek követése.

Összeségében tehát nem azért érdemes szakmát választani, mert unod a tanulást, hanem azért, mert úgy gondolod, a választott hívatásodban jól éreznéd magad.  Ezt észben tartva böngészd a szakmákat, és jó munkát!

A cikk megjelenést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az MKIK Szakmavilág.hu oldal támogatta.2017 Kidsnews | All rights reserved