Új energiacímkézés a háztartási gépeken. Milyen címkét keressünk a boltokban?


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A napi használatunkban lévő háztartási gépeknél, például a mosógépeken, hűtőkön mosogatógépeken túl sok volt a +  és +++ jelzés, amely átláthatatlan volt a fagyasztóknak ezért ebben az évben új hatékonysági skála került bevezetésre. Eltűnnek az A-betű mellől a plusz (+) jelek, maradtak a sima betűk, ez mellett szigorúbb limitek léptek életbe. Így a tavalyi szabályok szerint bőven az A-s kategóriába tartozó gépek most C-s vagy D-s besorolást kaptak.

Az új energiahatékonysági jelzések kapcsán a Tudatos Vásárlók Egyesülete összefoglalta az energiacímkézés új korszakának első tapasztalatait:

 Az új címkézést a vásárlók kevésbé ismerik, ezért nem bíznak az új energiacímkékben. Tartanak például a D-címkés háztartási gépektől, pedig lehet, hogy az a legjobb, ami adott kategóriában kapható.

Mivel új címkeszabályozással párhuzamosan bevezetett rendszerben sok korábbi A, A+ esetleg A+++ termék is C-s vagy D-s értékelést kaphatott, ami a gyakorlatban azt is jelenti, hogy bizonyos gépcsoportok esetében még nincs is a piacon olyan, amely akár B-s vagy A-s osztályzatot érdemelne.

Ennek az oka, hogy a szabályozás előre tekintett, azaz tudatosan “helyet hagytak” a jövőben megjelenő, a technológia fejlődésével a piacra dobott még alacsonyabb fogyasztású gépeknek. Amint kiderült, az új rendszert nehéz megszokni, a korábbi információk már rögzültek.

Mivel korábban lehetőleg az A-betűs gépeket keresték, a fogyasztók nehezen bíznak meg az ABC “folytatásában”.

A kereskedőket megkérdezve az látszik, hogy a nagyobb, ismertebb márkákat továbbra is bizalommal veszik a vásárlók, az ügyfélszolgálaton, illetve a boltokban viszonylag ritkán, de érdeklődni szoktak annak kapcsán, hogy hova tűntek az A besorolású gépek.

Egyértelmű, hogy a boltoknak eddiginél hangsúlyosabban, gyakrabban kellene tájékoztatni a vevőket. A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjei pedig további eligazítást adnak a témában, hogy gyorsabb legyen az átállás.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI Országos Sajtószolgálat

2017 Kidsnews | All rights reserved