Visszatelepíteni sem egyszerű az amazonasi erdőirtáson átesett területeket


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Az erdők újratelepítése az Amazonas térségében az egyik fontos “természetalapú” megoldás lenne a klímaváltozás feltartóztatására a környezetkutatók szerint. A korábban kiirtott erdők helyén az újonnan telepített fák, képesek gyorsan nagymennyiségű üvegházhatású gázt felfogni a légkörből. Ez kulcsfontosságú a globális klímaváltozás feltartóztatását célzó politikák sikeressége érdekében, amelyek célja az üvegházhatású gázok csökkentése a légkörben, a zéró szénkibocsátás elérése – olvasható a Phys.Org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

    “A műholdas adatok létfontosságúak az erdőirtás megfigyelésében olyan nagy térségekben, mint Amazónia, és ezek jelentik az alapot az üvegházhatású gázok csökkenésére tett nemzetközi ígéretek teljesülésének megfigyeléséhez. Ez az új tanulmány az első, amely összehasonlítja az erdőveszteséget és az új erdők növekedését az Amazonas térségében elterülő országokban. Műholdas felvétek alapján készítettük el az erdőirtás, az új erdők növekedése és a szén-kibocsátás térképét 1986-2017- között” – mondta Charlotte Smith, a Lancasteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány eredményei három kulcsfontosságú kihívást világítottak meg a térség esetében: az első, hogy ösztönözni kell a széles körű erdőhelyreállítást, meg kell védeni az új erdőket oly módon, hogy ne kerüljenek hátrányba a mezőgazdasági terület céljából megtisztított területek kis földtulajdonosai, és meg kell akadályozni a további erdőirtást a térségben – tette hozzá John Healey, az észak-walesi Bangor Egyetem  professzora, a tanulmány társszerzője.

Az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy az új erdők az amazóniai erdőirtással összefüggő szén-dioxid-kibocsátásnak csak kevesebb mint tíz százalékát ellensúlyozzák, és az új erdőket tekintve nagyok a különbségek az Amazonas térségének kilenc állama között a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásában. 

Brazília, ahol az Amazonas esőerdőinek több mint fele terül el, a felelős az erdőirtás és a vele kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás többségéért. Egyetlen szövetségi államában – Pará államban – nagyobb mértékű volt az erdőirtás, mint a nyolc másik Amazonas-térségbeli országban.

Brazíliában az új erdők a korábban kiirtott erdők területeinek, és már elhagyott mezőgazdasági területeinek csupán 25 százalékán nőnek, és az erdőirtás miatti szén-dioxid-kibocsátásnak csak a 9 százalékát ellensúlyozzák.  Ezzel szemben például Ecuadorban a kiirtott térségek mintegy 60 százalékán növekednek új erdők. Guayanában, ahol az új erdők már idősebbek és több szén-dioxidot képesek elnyelni, az erdőirtás miatti szén-dioxid-kibocsátás majdnem egynegyedét képesek elnyelni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved