5 meglepő dolog, ami szennyezi az otthonunk levegőjét


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

Az ősz beköszöntével az időnk közel 90 százalékát beltérben töltjük, ezért a beltéri levegő minőségére is érdemes több figyelmet fordítanunk. Bár nem gondolnánk, otthonunkban számos, a mindennapokban használt háztartási termék és kozmetikai cikk járulhat hozzá a levegő minőségének romlásához. Az LG légtechnikai szakértői most összegyűjtötték, mik ezek a termékek és hogyan védhetjük ki, hogy az egészségünkre káros vegyületek a lakásunk levegőjébe kerüljenek.

Számos, a mindennapokban használt háztartási termék, eszköz és kozmetikai cikk járulhat hozzá otthonunk levegőminőségének romlásához.

A festékek, oldószerek, ragasztók, háztartási kemikáliák (például takarítószerek, légfrissítők), rovarirtó szerek használata során például különféle vegyszerek, illékony szerves vegyületek is lakásunk levegőjébe juthatnak, amelyek közül egyesek akár nyálkahártya-irritációt, rosszullétet, fejfájást vagy koncentrációzavarokat okozhatnak, hosszabb távú, erősebb kitettség esetén pedig növelik a légzőszervi és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Mindemellett különféle égéstermékek is ronthatják a beltéri levegő minőségét: a dohányzás mellett a füstölők, gyertyák, illatgyertyák használata, sőt a konyhai sütés-főzés is egészségre káros anyagokat juttat a levegőbe, növelve a rendkívül kisméretű részecskékből álló szálló por mennyiségét.  

Aeroszolok

Érdemes kétszer átgondolnunk az aeroszolos termékek – légfrissítők, dezodorok, rovarirtók – használatát, hiszen ezek akár több mint százféle különböző kemikáliát juttathatnak otthonunk levegőjébe, melyek az arra érzékenyeknél migrént, asztmás rohamokat és légzési nehézségeket is okozhatnak.

Jobban járunk tehát, ha a friss levegőért ablakot nyitunk, és az aeroszolos kozmetikai cikkek helyett folyékony vagy szilárd termékeket használunk, például dezodorok esetén a golyós vagy stiftes megoldást választjuk.

Gyertyák

A gyertyák kellemes hangulatot teremtenek otthonunkban, azonban érdemes csak különleges alkalmakkor meggyújtanunk őket.

A gyertyák ugyanis ultafinom részecskéket juttatnak a levegőbe, melyek hozzájárulnak a beltéri levegő szennyezettségéhez, ezzel pedig a légzőszervi megbetegedésekhez, például az asztmához.

Egyes illatgyertyák ráadásul formaldehidet is tartalmazhatnak, ami különösen káros az egészségre.

Tisztítószerek

A frissítő, tiszta illat, amit egy alapos takarítás után érzünk a lakásunkban, nem feltétlenül olyan pozitív, mint gondolnánk:

a tisztítószerek többsége ugyanis a beltéri levegőminőség szempontjából kockázatot jelent, hiszen ezek is számos illékony szerves vegyületet juttatnak a levegőbe.

A kockázat nagyságát jól jelzi, hogy norvég kutatók szerint a takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre, mint húsz éven át napi 10-20 cigaretta elszívása.

Érdemes ezért inkább megismerkednünk az olyan természetes tisztítószerekkel, mint az ecet, citromsav vagy a szódabikarbóna.

Lakásfelújítás – festékek, bútorok, szőnyegek

Egy új vagy egy felújított, újonnan berendezett lakás illata sokak számára vonzó lehet, de kevesen gondolnak arra, hogy használati tárgyainkból és a burkolatokból is ártalmas vegyületek párologhatnak ki, akár éveken át.

A bútorainkból például a ragasztó és festékanyagok illékony szerves vegyületei, a textíliákból pedig a gyártás során használt égésgátló, műanyaglágyító anyagok távoznak.

Szintén káros illékony szerves anyagok kerülhetnek a levegőbe a frissen festett falakból.

Lakásfelújításkor tanácsos tehát az alacsony szervesoldószer-tartalmú termékeket előnyben részesíteni, a műanyagból és ragasztott faforgácslapokból készült bútorok helyett pedig, ha tehetjük, válasszunk tömörfa bútorokat.

A szellőztetés hiánya

Az alapos és rendszeres szellőztetés is rendkívül fontos – különösen akkor, ha lakásfelújításon vagyunk túl vagy új bútorokat vásároltunk –, hiszen így elkerülhetjük a légszennyező anyagok feldúsulását a beltéri levegőben.

Rendkívüli szmoghelyzetben vagy az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó szennyezőanyagok esetében persze kerüljük a szellőztetést, a napon belül pedig a legkevésbé veszélyes időszakra kell korlátozni a légcserét.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy ahol a közlekedés a fő szennyező, ott inkább a hajnali órákban, ahol pedig a téli szezonban a fűtés, ott általában a kora délutáni órákban ajánlott kitárni az ablakokat rövid időre.

Így maradhat tiszta a levegő

Kiemelten érdemes odafigyelnie az otthoni levegő tisztaságára a kisgyermekes családoknak, az allergiával, asztmával, különböző légúti megbetegedésekkel küzdőknek. A gondot számukra az jelentheti, hogy ahogyan a fűtési idényben, úgy most, a parlagfűszezon kellős közepén is nehéz megtalálni azt az időszakot, amikor érdemes szellőztetniük.

Lehet, hogy épp a munkahelyünkön vagyunk vagy mélyen alszunk a szellőztetés szempontjából ideális napszakban, ráadásul az sem ritka, hogy napokon-heteken át folyamatosan rendkívül magas a pollenkoncentráció. Ilyen esetekben jöhet jól egy minőségi légtisztító berendezés vagy egy légkondicionálóval kombinált légtisztító.

Az Európai Tüdő Alapítvány (European Lung Foundation, ELF) a beltéri levegőminőség javítására a szellőztetés mellett a légtisztító készülékek használatát javasolja, ezek ugyanis kiszűrik a finom, apró porszemcséket és polleneket a levegőből.

Hasonló funkciót tölthet be egy antibakteriális szűrővel felszerelt légkondicionáló is, illetve szintén az egészségünket szolgálja, ha plazma ionizátorral felszerelt légkondit. Az ilyen berendezés által kibocsátott ionok a káros részecskékhez kötődnek, így magas hatásfokkal semlegesítik azokat, miközben a kellemetlen szagokat is eltüntetik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

LG

[1] https://www.thehealthy.com/respiratory/asthma/prevent-asthma-attack/

[2] https://www.origo.hu/tudomany/20180219-a-sok-takaritas-rosszat-tesz-a-tudonknek.html

[3]A Koreai Gépekkel és Anyagokkal Foglalkozó Intézet (KIMM) által tesztelve. Feltételek: 30 m³-es kamra, belső teszteken alapul. Az eredmény függ az egyes használati körülményektől.

2017 Kidsnews | All rights reserved