Andy Weir: A Hail Mary küldetés, avagy világmegmentés távmunkában


Luca (16éves) - 4 hete

Maradva a tőle igen jól megszokott műfajnál, Andy Weir ismét egy tudományos-fantasztikus, vagyis inkább fantasztikus tudományos történetet vetett papírra. A Marsi és az Artemis írója egy másik bolygón ragadt ember és egy kisváros megmentése után még mindig tudja emelni a téteket: ezúttal az egész Föld sorsa múlik a Hail Mary küldetés sikerességén.

Az eredetileg programozóként dolgozó író legújabb kötete is az ő egyedülálló stílusában íródott. A végletekig pontos tudományos ábrázolással; ha csak említés szintjén is, de igen vegyes nemzetiségű karakterekkel, és nagyvászonra illő, magával ragadó cselekménnyel.

A történet szerint Ryland Grace egy űrhajó fedélzetén ébred a Tau Ceti rendszerben, két halott társával és súlyos amnéziával. Töredékes visszaemlékezéseiből kezdi összerakni a történteket, melyből kiderül, hogy a Föld veszélybe került egy idegen mikroba által, ami közvetlenül a Nap energiáját szívja el.

SPOILER: Az egyetlen közeli csillag, amely nem fertőzött a Tau Ceti, így a küldetés célja kideríteni, miért nem, és hogyan lehet megszabadulni a mikrobáktól. A sztori ezen a két szálon fut egymás mellett, ahogy Ryland a hajón tevékenykedik, és azon események láncolatán, melyek elvezettek idáig. A visszaemlékezéseken keresztül szép lassan tudunk meg egyre többet az idegen mikrobákról, Ryland, mint mikrobiológus által, mely megint csak, igen pontos tudományos kutatómunka keretében van megjelenítve. Ám a későbbiekben főhősünk hellyel-közzel inkább a Poirot-könyvekből ismert Hastings kapitány szerű szerepet tölt be, azaz leginkább csak a küldetés teljhatalmú főnöke, egy bizonyos Eva Stratt oldalán sodródik az eseményekkel, hogy minden részletről be tudjon számolni az olvasónak.

Ezzel párhuzamosan, a hajón Grace egy váratlan segítőre talál, így a kutatás mellett kettejük barátsága jelent egy igen fontos szálat a cselekményben.

A történet végkimenetele optimista, amit Weirtől már megszokhattunk, és ami kellemes kivételt jelent a ma oly népszerű disztópikus sci-fik közt.

Az egyetlen negatívum, amit kiemelnék, az az ellenőrzőlisták hiánya. Ezek listák az ellenőrzendő dolgokról vagy elvégzendő teendőkről, és mindenhol használatosak az űrkutatásban is és a katonaságnál is, innen mégis teljesen hiányoznak. Emiatt Ryland sok olyan helyzetbe kerül, mely csak arra jó, hogy demonstrálja iszonyatos találékonyságát, de a cselekményt nem viszi előre, és egész egyszerűen elkerülhető lett volna. Persze ha minden végletekig szakszerű lenne, nem regény lenne, hanem NASA beszámoló, és hát bonyodalmaknak is ki kell alakulni, mégis meglepő, ha egy olyan író, mint a szerző – aki a végtelenségig pragmatikus – egy ilyen fontos részletet lehagy, ahogy azt egy középszerű Hollywood-i filmben szokás. 

Összefoglalva azonban, elkötelezett és kevésbé sci-fi rajongók számára egyaránt élvezhető könyv; az a fajta, mely filmvászonra kívánkozik. Életkor tekintetében pedig 13-14 éves kor felett ajánlanám.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Támogatott tartalom2017 Kidsnews | All rights reserved