Brain Bar – japán sztárépítész is részt vesz a jövőfesztiválon


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A Budapesten épülő Magyar Zene Háza tervezője, Fudzsimoto Szou japán sztárépítész is részt vesz Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar Jövő városai témában indított, csütörtöki panelbeszélgetésén.

A Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára? című panelbeszélgetés a Brain Bar YouTube-csatornáján élőben követhető lesz csütörtökön 15 órától. A panel résztvevői Fudzsimoto Szou mellett Lasma Ivaska, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) innovációs igazgatója; Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Roman Sysel, a Bolt regionális menedzsere lesznek – közölték az MTI-vel a szervezők.

A Magyar Zene Háza tervezésekor Fudzsimoto Szou szinte teljesen áttetsző, környezetbarát épület létrehozására törekedett, hogy harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között. Rendhagyó formája mögött különleges mérnöki megoldások húzódnak meg. A homlokzati üvegfal – amely Európa legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli egybefüggő üvegfelülete – 94 darab egyedileg gyártott üvegpanelből áll, melyek az épület egyes szakaszain elérik a négy emeletnyi, közel 12 méteres magasságot, az épület másik ikonikus jellemzője pedig az organikus tetőszerkezet.

Fudzsimoto Szou Hokkaidón született 1971-ben. A Tokiói Egyetem műszaki karán 1994-ben szerzett építészdiplomát, majd 2000-ben megalapította saját irodáját Sou Fujimoto Architects néven. Az első, hazájában aratott sikereket külföldi megkeresések és feladatok követték, és Fudzsimoto másfél évtized alatt Japán első számú építészei közé került, aki ma éppoly otthonosan mozog Európában, mint a Távol-Keleten. Az Illinois-i Egyetem műszaki karának professzora, Primitive Future című könyve az év legsikeresebb építészeti kötete volt 2008-ban.

Fudzsimoto a 2012-es Velencei Építészeti Biennálén az Arany Oroszlán-díjas japán pavilon munkatársa volt, 2011-ben megosztott első díjat nyert az ARCVS iroda mellett a belgrádi Beton Hala Waterfront Centre kulturális központ tervezésére kiírt nemzetközi pályázaton. Jelentős mérföldkő volt pályáján, hogy 2013-ban meghívták a londoni Serpentine-pavilon tervezésére. 2010-ben elnyerte a Rice Design Alliance Prize-t, a Wallpaper magazin Design Díját 2009-ben, valamint és a World Architectural Festival díját magánház kategóriában, 2008-ban

Muszasino Művészeti Egyetem

 Jelentősebb középületei Tokióban a Muszasino Művészeti Egyetem Múzeuma és Könyvtára, valamint a japán divat Future Beauty kiállítótere, a londoni Barbicanben.

A Brain Bar legfrissebb kiadását a Millenáris Parkban rendezik meg csütörtökön és pénteken.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved