Egy nemzet stressz alatt – Filmajánló


Kovács Barna (19éves) - 2 hete

A mai világ nem a nyugalomról lesz emlékezetes: stresszelünk az iskola miatt, feszültek vagyunk a munkahelyünkön, aggódunk, hogy mi lesz a világjárvány következménye. A folyamatos feszültségbe sokan beletörődnek, mások pedig megpróbálnak ellene különböző módszerekkel védekezni. Mindenki tudja, hogy nem a legegészségesebb ez az állapot, de azt kevesebben, hogy tényleg nagy a baj.

Az HBO 2019-es Egy nemzet stressz alatt című filmje arra keresi a választ, hogy miként lehetséges az, hogy az USA többet költ egészségügyre, mint minden más ország, az amerikaiak várható élettartama három éve mégis folyamatosan csökken.

Erre nagyon régen nem volt példa.

A Marc Levin által rendezett dokumentumfilmben Dr. Sanjay Gupta idegsebész, oknyomozó újságíró járja végig a különböző szakembereket a válaszokért, ezzel párhuzamosan pedig bemutat néhány tragikus történetet, melyek segítségével könnyebb megérteni a lehetséges okokat és következményeket. Ugyan a film Amerika helyzetéről szól, az üzenete egyetemes: a csökkenő várható élettartam oka a stressz, és ezzel muszáj kezdenünk valamit.  

A film kissé hatásvadász, és néhol talán érezheti azt a néző, hogy felületes, de ez nem feltétlenül probléma. A célja szerintem az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy nem normális az, ha folyamatosan stresszelünk, és ennek bizony nehezen visszafordítható következményei lehetnek. A film készítői figyeltek arra, hogy végig fenntartsák a figyelmet, több interjú fut párhuzamosan, és a szakemberek magyarázatát szomorú helyzetbe került emberek beszámolói választják el egymástól.  

Személyesebbé teszi a filmet az is, hogy Dr. Sanjay Gupta, a film riportere nem marad kívül a történeteken, bemutatja a saját családját is, és az őket érő nehézségeket, stresszhelyzeteket.

A film első 10 percében már kiderül a növekvő halálozás oka: a folyamatos stressz. Ezt követően arra keresi a választ Sanjay Gupta, hogy pontosan mit okozhat a folyamatos feszültség, illetve, hogy egyáltalán miért alakul ki. Mint kiderül, rendkívül sok „késtségbeesésből eredő halálozás” van az USA-ban, mely leggyakrabban a középkorú, fehér munkavállalókat érinti. Ide tartozik az opioid túladagolás, az alkohollal kapcsolatos elhalálozás és az öngyilkosság.

Ezen kívül persze sokszor természetes halált is okozhat a túlzott stressz, például szívinfarktust. A film bemutatja a stresszhormon működését is, melyről kiderül, hogy képes az agyban fizikai változást okozni: a következmény az, hogy a sok stressz miatt megváltozott agy egyre kevésbé képes kezelni a stresszt.

Kiderül a filmből, hogy a stressz fő oka az egyenlőtlenség és a kiszámíthatatlan környezet, valamint az is, hogy szoros kapcsolatokkal ez ellensúlyozható, a szoros szociális kapcsolatokkal rendelkező emberek egészségesebbek.

Gondolhatnánk, hogy a stressz a középkorú emberek problémája, fiatalként még könnyen megbirkózunk vele, ez azonban nem igaz.

Stresszt okozhat az iskola, a munka, a közösségi média, de szinte bármi, és a feszültség nem feltétlenül fog később sem enyhülni. Ajánlom a filmet mindenkinek, aki gyakran érzi magát stresszesnek, vagy csak kíváncsi arra, hogy pontosan miket okoz a feszültség, és miért ilyen általános a mai világban. A 66 perces dokumentumfilm elérhető az HBO Go kínálatában angol nyelven, angol és magyar felirattal.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved