Filmkedvelők kézikönyve


Kovács Barna (19éves) - 3 hete

„A mozipénztárban állsz. Három film közül kell választanod, de már a kezedben van a Kalandos Filmtörténet, hogy segítsen a döntésben” – olvasható a most terítékre kerülő könyv előszavában. Azt hiszem, jobban én sem tudnám megfogalmazni, hogy mire hivatott Kránicz Bence és Lichter Péter könyve, mely nekünk, egyszerű filmkedvelőknek íródott.

A két szerző kétségkívül szakértője a témának. Kránicz Bence filmkritkus és újságíró, jelenleg az ELTE filmes doktori képzésén tanul, a 20. század első felének magyar filmkritika történetével foglalkozik. Óraadó egyetemi tanár, és a forgatókönyvírásba is belekóstolt. Lichter Péter filmrendező, filmesztéta, a Prizma folyóirat szerkesztője. Az ELTE filmtudományi képzésén végzett, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. 2002 óta készít kísérleti filmeket, ezeket számos filmfesztiválon vetítették. Több könyve megjelent már, ő írta például az 52 kultfilm – A Szárnyas fejvadásztól a Feltörő színekig című kötetet. 

 A Kalandos Filmtörténet 300 oldalon keresztül mesél arról, hogy milyen filmes műfajok, irányzatok léteznek, és kik a legfontosabb alkotók ezen a területen. A szerzők nem állítják, hogy objektívek, elismerik, hogy a könyvben tárgyaltak tükrözik az ízlésüket, de igyekeztek mindennel és mindenkivel foglalkozni, ami és aki meghatározza a mai filmes világot.

  A könyv használható kézikönyvként, hiszen utána lehet benne olvasni egy-egy témának, ami felkelti az érdeklődésünket, de végigolvasható lineárisan is, ebben az esetben biztosan átfogó képet kapunk a filmek univerzumáról.

A Kalandos Filmtörténet nem egy tudományos mű, ebből az is következik, hogy valószínűleg, akik egyetemen tanulták a filmtörit nem igazán élveznék, hiszen nem találnának benne sok új információt, de az egyszerű filmkedvelőknek (mint amilyen én is vagyok) kifejezetten erre lehet szükségük.

Minden műfajnak, rendezőnek és irányzatnak két-két oldalt szentelt a szerző, az írásokat gyakran képekkel igyekezetek színesíteni. A szövegmennyiség elsőre talán kevésnek tűnhet, de bennem nem okozott hiányérzetet. Ennél többet nem igazán lehetne a filmek felé kacsintgató olvasónak elsőre megértenie, megjegyeznie.

Az írások lényegretörőek és közérthetőek, a sorok olvasása élvezetes, de a szakszerűség sem hiányzik. Azt hiszem, a filmkedvelők könyvespolcán mindenképp helye van belőle egy példánynak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Az olvasás élményét a Scolar kiadó támogattaForrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved