Rekord nagyságú édesség


Solymosi Máté (19éves) - 4 hete

Jó hangulat uralkodott a világtörténelem legnagyobb dobostortájának bemutatóján. A 22 főből álló cukrászcsapat matematikai precízitással illesztette össze az óriás 16 szeletét, melyeket találkozópontjaiknál extra csokoládékrémmel kötötték egybe.

A Magyar Rekordot felállító torta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Auchan Magyarország együttműködése kapcsán jött létre. Az átmérőjének lemérésével pedig már hitelesítették is az eredményt; az ország (és, magyar sütemény révén valószínűleg a világ) legnagyobb dobostortája a szemünk előtt terült el.

Bevallom őszintén meglepődtem, mikor láttam, hogy a torta mennyire alacsony; valahogy a fejemben egy arányosan növekvő tortát képzeltem el – bár ebben a verzióban jóval több cukor került rá, illetve meg kellett felelnie az élelmiszerkönyv dobostorta hivatalos szabályainak is, ami a szeletek magasságát 7-8 cm között határozza meg.

A végeredmény rendkívül látványos és igazán csábító külsővel rendelkezik és – bár én vegán vagyok és így nem kóstolhattam meg – az emberek leírása alapján ízletes is volt. Szüleim nagyon élvezték a végeredményt.

Az akció a szakmavállalás népszerűsítését tűzte ki fő céljaként, és el kell ismernem ezt kitűnően teljesítette is a rendezvény, hiszen kinek ne lenne kedve összeállítani egy hatalmas tortát, melyet ennyire sok ember élvezhet majd, mint ezt?

A cukrászat egy 2-3 éves szakképzéssel elérhető szakma, melyhez csapatmunka, pontos és szabálykövető munkavégzés szükséges, célja pedig a lehető legmagasabb minőségű cukrásztermékek elkészítése. Szükséges elsajátítani a használt eszközök pontos kezelését, illetve a különböző számítások elvégzéséhez az informatikai tudás is fontos. Édesanyám még annak idején cukrásznak tanult, úgyhogy megkértem, meséljen egy keveset a tapasztalatairól:

„A Guinness-rekordot esélyes dobostorta nagyon finomra sikerült, nekem kimondottan ízlett a krém, a tetejéről pedig tudni kell, nehéz tökéletesen elkészíteni úgy, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Eszembe jutott róla az a nyugdíjas bácsi, aki kimondottan csak ezeket készítette utánozhatatlanul mesterien a cukrásztermelőben, mi kis tanulók pedig csak reménykedtünk benne, hogy egyszer mi is ilyen ügyesek leszünk.  Ma már nem mindenki dolgozik cukrászként, de sokan közel maradtak a vendéglátáshoz, akik pedig ezzel foglalkoznak napjainkban is, mindannyian büszkeségei lettek a szakmának és nagyon büszkék vagyunk rájuk.”

A cukrászszakma és hozzá tartozó társai leírását a szakmavilag.hu-n tudjátok bővebben elolvasni, ahol egyébként is érdemes lehet nézelődni, hogyha szakmában gondolkodtok, hiszen rengeteg információ áll rendelkezésetekre a weboldalon.

A cikk megjelenést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az MKIK szakmavilag.hu oldal támogatta.2017 Kidsnews | All rights reserved