Házi biosztanárod neve: Fazekas György és Szerényi Gábor Biológia című könyve


Tigirl (16éves) - 2 hónapja

Már tudod, hogy komolyan érdekel a biosz, és érettségiznél belőle, esetleg egyetemen is tanulnád, de nem bízol az OFIs “tankönyvekben”? Ha a válaszod neked is igen, ne csüggedj, mert van más lehetőséged a Scolar kiadó jóvoltából: megjelent Dr. Fazekas György és Dr. Szerényi Gábor tanár úr Biológia című kötetének immár harmadik, javított kiadása, amelynek ismeretanyaga még az emelt szintű érettségin is túlmutat.

Ez a könyv tulajdonképpen egy fejezetekre tagolt enciklopédia, amely a középiskolában tanultakra épít – azt a tudást foglalja össze, mélyíti el, egészíti ki, illetve hozza összefüggésbe más tárgyakkal.

Például hiába Biológia a címe, a könyv első fejezetének nagy része a szerves kémiáról szól, hiszen ahogy a házépítést sem a tetőcserepekkel kezdjük, úgy az összetett folyamatok megértéséhez elengedhetetlen előbb megismerkedni a legkisebb alkotókkal is. Emellett minden főfejezet elején van egy kis tudománytörténet, ami nem csak az évszámokról szól, hanem megmagyaráz egyet s mást a többi természettudomány, a filozófia és a művészet fejlődésével kapcsolatban is.

A kötet stílusát egyébként nem kifejezetten mondanám közérthetőnek, csak akkor az, ha figyeltél minden természettudományos órán 🙂 Amúgy kicsit kapaszkodni kell, bár a szakszavak nagy részét megmagyarázzák, illetve ha jó vagy angolból, az idegen kifejezések nem igazán jelentenének gondot. 

Azt viszont leszögezhetjük, hogy igen olvasmányos, vagyis igényesen, választékosan vannak fogalmazva a mondatok – nem is gondolná az ember, milyen fontos, pedig sokkal élvezetesebb is egy ilyen szöveget olvasni, ráadásul így sokkal több információ marad meg.

Érthető, szemléletes ábrákkal igyekeznek segíteni a tanulást, viszont vannak részek – mint például az egyes rovarfajok bemutatásánál -, ahonnan hiányolom a fotókat (rajzok ott is vannak, de azok szerintem túl stilizáltak a fényképek helyettesítéséhez).

Dicséret jár a szerkesztőknek, kifejezetten szép könyvet csináltak elegáns, letisztult designnal, és pont kellemesen olvashatóra tördelték a szövegeket is.

Összességében szerintem egy nagyon szuper ismeretterjesztő könyv, minden érdeklődőnek hasznos lehet beszerezni egyet. Végezetül pedig hadd bigyesszem ide Newton szépséges idézetét (a könyvben találtam), amiből szerintem mindannyian tanulhatunk egy kis alázatot: 

“Azért láttam olyan messzire, mert óriások vállán álltam”.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Támogatott tartalom2017 Kidsnews | All rights reserved