Hogyan kössünk biztosítást okosan?


Ilyés Csenge (18éves) - 1 hónapja

Valószínűleg mindnyájan hallottunk már a biztosítások legalább egy fajtájáról. Például az életbiztosításról, gépjármű-biztosításról, lakásbiztosításról vagy készülékbiztosításról.

De pontosan mit is takar a biztosítás fogalma? A Magyar Nemzeti Bank weboldalán a következőt olvashatjuk ezzel kapcsolatban: „A biztosítási szerződés esetén a biztosító meghatározott jövőbeni esemény (biztosítási esemény) bekövetkezésétől függően bizonyos összeg megfizetésére vállal kötelezettséget, amelyért a szerződő fél biztosítási díjat fizet.”

Tehát egy biztosítás akkor nyújthat segítséget nekünk, ha egy váratlan esemény történik; ilyenkor pedig elsősorban az anyagi vonzatú terhek csökkentésében válhat előnyünkre.

Igaz, generációnk nem olyan nyitott a biztosításokra, mint felmenőink, és minket nehezebb is megszólítani ezekkel kapcsolatban, ám mégis fontos ismerni a különböző típusokat, hogy ha egyszer olyan élethelyzetben leszünk, hogy szükségünk lehet rájuk, megfelelően tudjunk dönteni.

A készülék-, utas- és gépjármű-biztosításokról mind rendelkezünk valamilyen szintű információkkal. Ezekről könnyen tudunk tájékozódni az interneten keresztül is, ám egy komolyabb, hosszútávú és drágább biztosítás esetén megéri a megkötés előtt konzultálni egy tanácsadóval.

A kötelező gépjármű-biztosítással kapcsolatban például érdemes tudni, hogy a fiataloknak drágább, mint az idősebb vezetőknek. Ez Európában szinte mindenhol így működik: a rendszer annál inkább jutalmazza az autóst, minél több éven keresztül vezet balesetmentesen. Ezáltal a kezdők akár évi 90-554 ezer forintot is fizethetnek.

Azt is fontos tudnunk, hogy nem minden biztosítóban érdemes megbízni. Nézzünk körül róluk az interneten, olvassunk el néhány cikket és tájékoztatót velük kapcsolatban mielőtt döntünk. Így sokkal nagyobb eséllyel választhatunk olyat, ami megbízható szolgáltatásokat kínál nekünk. Általában elmondható, hogy a nagyobb cégek esetén kisebb az esélye egy esetleges átverésnek – de azért az apróbetűs szövegrészeket és mellékelt leírásokat sosem árt kétszer is átolvasni –, hisz ismerik őket az emberek, a hatóságok számon tartják a tevékenységüket, ezért nem tűnhetnek el egyik napról a másikra minden nyom nélkül a befizetett pénzünkkel.

De hogy is válasszunk megbízható biztosítást? Ezt egy készülékekre vonatkozó biztosítás példáján keresztül szeretném bemutatni. Ilyen szolgáltatást köthetünk általában a mobilszolgáltatónál, ahol megvásároltuk a telefonunkat, vagy egy másik cégnél, biztosítónál. Megtehetjük ezt egyszerűen a mobilunkon keresztül, vagy személyesen is. Elérhető már ilyen szolgáltatás például a Simple applikációban is. Itt két csomag közül választhatunk: az Alap a képernyő-töréskárra, az Extra csomag pedig emellett a lopásra is kiterjed. Fontos még arra is figyelnünk, hogy mennyi időre köteleződünk el az adott szolgáltatás mellett: fél évre, egy évre, több évre? Illetve természetesen amellett, hogy az igényeinknek megfelelő-e az adott termék – tehát az ellen véd-e, ami ellen mi szeretnénk –, az a szempont sem elhanyagolható, hogy mennyibe fog ez kerülni számunkra.

Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy olyan biztosítást éri meg választanunk, ami esetén a javítás várható költsége (mondjuk a telefon képernyőjének cseréje törés miatt) meghaladja a befizetett összeget. Tehát nem éri meg annál többet fizetnünk, mint amekkora a kár lehet.
Okos döntés lenne készíteni egy rövid összehasonlítást – akár papíron, akár digitálisan – a különböző biztosítások jellemzőiről és konzultálni egy felnőttel, hogy megfontoltan dönthessünk.

Külföldi utazásaink megtervezése során gyakran találkozhatunk olyan ajánlásokkal, amik arra buzdítanak minket, hogy kössünk utasbiztosítást. Ez hasznos lehet, ha extrémebb sportokat tervezünk kipróbálni vagy gyakorolni – mint például síelés, snowboardozás, motorozás, vadvízi evezés –, melyek során könnyebben szenvedhetünk balesetet. De emellett egy váratlanul bekövetkező megbetegedés, poggyászkár vagy egyéb kockázat esetén is fedezetet nyújthat.

“Az utasbiztosítási szerződés egyszeri díjas, a biztosítási díjat azonnal egy összegben kell megfizetni. A biztosító által kiállított kötvény érvényessége az előre meghatározott utazási időtartamhoz igazodik. Az utasbiztosítását egyénileg megkötő magyar turista számos konstrukció közül választhat, amelyek nem csupán díjaikban, hanem a vállalt kockázatok és a biztosítási szolgáltatások értékhatárának meghatározásában is különböznek egymástól. Az utasbiztosítás ára a nyújtott szolgáltatásoktól és biztosító társaságtól függően napi néhány száztól néhány ezer forint körüli összegre tehető.” – olvasható az összefoglaló a MNB oldalán.
Tehát igen fontos itt is átgondolnunk néhány dolgot, mint például baj esetén milyen színvonalú ellátáshoz szeretnénk hozzájutni, mennyire lehet balesetveszélyes az utazás és a külföldön töltött idő, milyen értékeket viszünk magunkkal, milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk.

Sok szülő nem tud róla, de az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról szóló 119/2003. (VIII. 14.) kormányrendelet értelmében minden 3 és 18 év közötti gyermeknek alanyi jogon jár állami balesetbiztosítás. Ez fedezetet nyújt az otthon, az óvodában, az iskolában történt, illetve az utazás során bekövetkező balesetekre az év minden napján, bel- és külföldön.

Egy másik szolgáltatás, amit érdemes ismernie a szülőknek, a felelősségbiztosítás. Ez olyan esetekben lehet hasznos, amikor mi vagy egy felügyeletünk alá tartozó személy – gyermek, alkalmazott stb. – (vagy más élőlény, mint például kutya, macska, ló) kárt okoz valakinek. Ilyenkor – minthogy a törvény tiltja a jogellenes károkozást – kötelesek vagyunk megtéríteni a veszteséget. Ám, ha rendelkezünk az adott esetre fedezetül szolgáló felelősségbiztosítással, a biztosítótársaság jótáll helyettünk.

A felelősségbiztosításoknak sok fajtája van: általános, munkáltatói, környezetszennyezési stb. Iskoláskorú gyerek esetén a szülő segítségére lehet ez a szolgáltatás, ha például a diák megrongál valamit az iskolában vagy a hazafelé vezető úton. Nem kell ennek szándékosnak lennie, egy egyszerű focizás során is történhet ilyen: a gyerekek kint játszanak az udvaron, és egy pontatlan passzolás során betöri az egyikük a tanterem ablakát – szinte mind ismerünk ilyen esetet. De ha van a szülőnek felelősségbiztosítása, nem kell olyan mélyen a zsebébe nyúlnia, hogy megtérítse az okozott kárt.

Összefoglalva tehát egy biztosítás megkötése előtt a következőkre érdemes odafigyelni:

  1. 1.       a biztosító megbízhatósága,
  2. 2.       a biztosítás tartalma (az igényeinknek megfelelő-e),
  3. 3.       a megkötés módja (online vagy személyesen),
  4. 4.       az időtartam (mennyi ideig érvényes a biztosítás)
  5. 5.       és az ár-érték arány.

Emellett pedig nem árt egy összehasonlítást készíteni és konzultálni egy hozzáértő ismerőssel, tanácsadóval.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved