Középsulik jelentkezését várják a fiatal fordítók uniós versenyére


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

A középiskolák valamennyi uniós országban jelentkezhetnek a Juvenes Translatoresre, az Európai Bizottság éves fordítási versenyére, ahol diákjaik európai kortársaikkal mérhetik össze tudásukat. Idén a tizenévesek által fordítandó szövegek témája a következő:

„Teljes gőzzel előre – a zöldebb jövő felé”.

 „A verseny célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a fordítói pálya iránt, és általánosságban előmozdítsa a nyelvtanulást. A téma összhangban van az EU egyik legfontosabb politikai prioritásával, a zöld megállapodással, amely a fiatalabb generáció számára különös jelentőséggel bír. Ezen érdekes téma feldolgozása mellett a verseny célja, hogy összehozza a különböző országokból származó, nyelvek iránt érdeklődő fiatalokat, ösztönözze és segítse őket az emberek és kultúrák közötti válaszfalak lebontásában. Az EU virágzása szempontjából alapvető fontosságú, hogy különbségeink ellenére képesek legyünk egymással kommunikálni és megérteni egymást.” – monda el Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos.

 Az iskolák online regisztrációja október 20-án 12 óráig tart. A tanárok a regisztrációs űrlapot az EU 24 hivatalos nyelvének bármelyikén kitölthetik.

A kiválasztott iskolák ezt követően nevezhetik be diákjaikat a versenyre, iskolánkként legfeljebb ötöt. A diákok bármilyen nemzetiségűek, de kizárólag 2004-es születésűek lehetnek. A versenyre a részt vevő iskolák mindegyikében 2021. november 25-én, online kerül sor.

 A győzteseket – országonként egyet – a Bizottság 2022. február elején hirdeti ki. Ha a körülmények megengedik, a díjátadó ünnepségre 2022 tavaszán Brüsszelben kerül sor, ahol a győztesek találkozhatnak az Európai Bizottság hivatásos fordítóival, és elbeszélgethetnek velük a fordítói szakmáról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Forrás:

Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2017 Kidsnews | All rights reserved