Páratlan római kori leletre bukkantak a limes hollandiai térségében


kidsnews (127éves) - 1 hete

A régészek rendkívül ritka római kori leleteket találtak Utrecht azon részén, amely egykor az alsó -német Limes része volt, a Római Birodalom határa volt , a területet nemrég az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak. A leletek, amelyek 2019 -ben kerültek elő, és csak a héten kerültek nyilvánosságra kétéves konzerválási munka után. – adta hírül a dutchnes.nl hírportál.

A legizgalmasabb lelet: egy ostromgép teljes csavarfejű lövedéke, amelyet kétkarú hajítógépből, un: ballistából lőtték ki a római katonák, hatótávolságuk akár 150-450 méter volt.

Az Utrecht térségében talált rakéta 52,6 centiméter hosszú és ez az egyetlen teljes csavarfejű lövedék, amelyet a római katonák európai hódításainak nyomvonalán találtak. „ Ez volt a rómaiak leghatékonyabb fegyvere, a csavarfejek nagyon könnyen áttörték a páncélt is. A nedves agyagföld és az oxigén hiánya miatt nagyon jó állapotban maradt fenn a lövedék” – mondta Erik Graafstal régész.

 A szakemberek találtak még két-két kantárt és zablát is valamint egy nagyon jó állapotban fennmaradt nádfonatú halcsapdát. Ókori melltűkre, gyűrűkre és érmékre is bukkantak, csakúgy mint két korsóra, valamint amforamaradványokra.  Az egyik korsón az ISPANI felirat olvasható, amely azt jelzi, hogy a katonák egyike spanyol területről érkezhetett. Az amfora erjesztett halszószt tartalmazott egykoron, ami azt mutatja, hogy a katonák Pompejiből érkeztek a térségbeli római kori erődhöz.

A leletek új fényben mutatják be a római katonák ruházatát, vallásgyakorlásukat és a kétezer évvel ezelőtti kereskedelmi útvonalakat – vélik a régészek.  A leleteket tegnaptól már bemutatják a helyi Castellum Hoge Woerd régészeti múzeumban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved