Szeptember 1. – A II. világháború kitörésének emléknapja


kidsnews (127éves) - 3 hete

Ma van a II. világháború kitörésének emléknapja, mivel 1939-ben ezen a napon támadta meg Hitleri Németország Lengyelországot.

A hadműveletek előkészületei már 1939 tavaszán megkezdődtek, és Hitler úgy rendelkezett: a hadseregnek szeptember első napjára készen kell állnia, hogy a végrehajtható legyen a támadás Lengyelország ellen.

Német katonák a Lengyelország határát jelző sorompónál.

Persze csak úgy még a ’30-as évek végén sem lehetett megtámadni egy békés országot, így szükség volt valami provokációra is.

Ez a németországi Gleiwitz település szélén működő rádióállomás elleni színlelt lengyel támadásban jelent meg.

1939. augusztus 31-én lengyel milicistának öltözött német ügynökök támadták meg a gleiwitzi rádióállomást, és az adó elfoglalása után rövid, lengyel nyelvű, németellenes propaganda-üzenetet sugároztak az éterbe. A titkos támadást Alfred Naujocks német SS-ügynök vezette, akinek a nürnbergi per során tett vallomása az egyetlen hiteles forrás erről az akcióról.

Tekintettel az “agresszióra” a Lengyelország elleni nyílt katonai támadásra szeptember 1-én hajnalban adott parancsot Hitler. A német légierő késlekedés nélkül bombázni kezdte Wieluń városát, az “éppen arra hajózó” Schleswig-Holstein pedig tüzet nyitott a westerplattei lengyel vasútállomásra, a Balti-tenger partján fekvő Danzig kikötőjéből.

A Luftwaffe által lebombázott Wieluń városa.

A megszállásban egyébként a Szovjetunió is szerepet vállalt támogatva a német hadsereget, így mindjárt három irányból kerítették be a lengyeleket. Ezt a megállapodást -amely alapján egyébként hamarosan megkezdődött Kelet-Európa felosztása- Molotov-Ribbentrop-paktumnak nevezték.

A II. világháború Európában az 1945-ös német kapitulációkor ért véget, de a párizsi békét csak 1947-ben kötötték meg. A harcok során mintegy 100 millió katonát mozgósítottak a háborúban részt vevő országok.

A civil áldozatok számát a legfrissebb kutatások 40 és 52 millió közé valószínűsítik. Magyarország lakosságának mintegy 6,35 százaléka, mintegy 580 ezer fő veszett oda.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
Forrás:

honvedelem.hu, wikipedia.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved