Szeptember 10. – Szabad lett az út az NDK állampolgárainak


kidsnews (127éves) - 2 hete

1989. szeptember 10-én Horn Gyula külügyminiszter az MTV „A Hét” c. műsorában jelentette be, hogy a magyar kormány megnyitja a magyar határokat a nyugatra távozni kívánó NDK állampolgárok előtt, azaz szabadon mehetnek minden olyan országba, amely hajlandó számukra a be- vagy átutazást engedélyezni.

Az 1989 nyarát követően hazánkban maradt jelentős számú keletnémet turista tartózkodott hazánkban akik az NDK-ba már nem akartak visszatérni, de Ausztriába, illetve onnan az NSZK-ba viszont nem tudtak átjutni.

1989. Budapest Nógrádi utca, az NSZK Nagykövetségének Konzuli osztálya előtt NDK-s turisták várakoznak. (forrás: fortepan.hu/Szigetváry Zsolt)

A vasfüggöny innenső oldalán kialakult helyzet már nemcsak nemzetközi politikai válságot, de humanitárius, közbiztonsági és közegészségügyi válsághelyzetet is jelentett hazánkban.

A vasfüggöny: A 260 kilométer hosszúságú magyar-osztrák határon 1949-től – az illegális határátlépések megakadályozására – különböző technikai rendszereket, drótkerítéseket és aknazárat hoztak létre. Már 1989 nyarán megkezdődött a lebontása, és több száz keletnémet állampolgár szökött át ezeken a szakaszokon még a teljes határnyítás előtt Ausztriába.

A magyar kormány szeptember 9-én döntött úgy, hogy ideiglenes jelleggel felfüggeszti azt az 1969-ben kötött magyar-NDK megállapodást, amely úgy rendelkezett, hogy az aláíró felek nem engedik tovább egymás állampolgárait olyan harmadik országba, ahová nincs érvényes útiokmányuk. Az itt lévő 50-60 ezer NDK-s útlevéllel rendelkező németet szeptember 10-én éjféltől engedték át a magyar határőrök Ausztriába.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Wikipédia, Mult-kor

kiemelt kép:: wikimedia

galéria: fortepan.hu/Urbán Tamás, Szigetváry Zsolt

2017 Kidsnews | All rights reserved