A parfümök története Egyiptomban és Indiában kezdődött


Nagy Benedek (19éves) - 4 napja

Biztosan több embernek sorakoznak a polcain parfümök, a hölgyek fürdőszobái egészen biztosan tele vannak Mexx vagy éppen Bruno Banani illataival.Mindenkinek megvan a saját kedvenc parfümje, a saját kedvenc illata a nyári napokra és a kedvenc fűszeres-fás illata télre, ami finom marad akkor is, ha nagykabátba bújik az ember.

Azt viszont kevesen tudják, hogy honnan ered az esszencia, honnan indultak ezek a kreatív parfümremekek, mint amilyen a Chanel, az Armani vagy éppen a Hugo Boss. Hihetetlen, de igaz, hogy már az ókorban, Mezopotámiában és Egyiptomban is készítettek parfümöket. 

Ebben az időben az illatszereket, úgy állították elő, hogy az illatösszetevőket tűzbe dobták és elégették azokat, aki pedig a fenséges parfümillatot akarta viselni, az egész egyszerűen átsétált a füstön.Bár a módszer mára már elavult és a mai parfümkészítési technikák jóval kifinomultabbak, egy dolog miatt örökké emlékezetes marad a füstön átlépés momentuma, mégpedig azért, mert a mai parfüm szó, ennek az eljárásnak a nevéből ered.

Ekkoriban elsősorban virágszirmok és különböző olajok segítségével állították elő az illatokat.

Már az ókorban fejlődött a parfümkészítés, a Rómaiak és a Görögök is rájöttek, hogy hogyan tárolhatnák az esszenciát. Az égetés során kapott füstöt lepárolták és megfelelő edényekben felfogták. 

A ma használatos eljárási módot, amellyel virágokból az illatot kinyerik, Perzsiában fedezték fel. 

A desztilláció volt szükséges ahhoz is, hogy a rózsavíz mai napig töretlen népszerűsége megkezdődhessen.

A jó illatot és az ápoltsgot, már ebben az időben is az egészségességgel társították, ezért azon réteg, amely megtehette és igénye is megvolt rá, az rendszeresen tisztálkodott (heti 1 alkalom ebben az időben) és parfümtől illatozott, de a széles körű elterjedésre várni kellett még.

A nagy áttörés a reneszánsszal és Amerika felfedezésével érkezett, mert olyan alapanyagokkal bővültek a lehetőségek, mint a kakaó, a kávé, a dohány, a bors, vagy épp a szegfűszeg, amelyek nélkül a mai illatok, parfümök kínálata sokkal szegényebb lenne.

A fejlődés következő lépcsőjét a tömeggyártás jelentette, ezzel az is járt, hogy a parfümök ára már nem volt olyan magas, hogy csak az arisztokrata rétegek engedhessék meg maguknak.

Mostanra a parfüm és a jó illat nem megfizethetetlen luxus, hanem a jó ízlés kifejezésének egy módja is.

Egy kellemes illat, egy jó parfüm a közvetlen környezetünk és a saját közérzetünket is nagyban javítja, úgyhogy használjuk egészséggel! 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved