Állandóan vitázol? Eljött a te időd! – országos vitaversenyre lehet jelentkezni


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Ritka, hogy a tévéképernyőn nem politikusok vagy végzett szakértők vitáznak közéleti kérdésekről, de a nemzetközi vitázás legnagyobb eseményein a középiskolásoknak is jut vitaműsoridő. Egy-egy ilyen középiskolás dispután a támogató és ellenző oldalon is három-három szónok csap össze semleges bírói paneleket meggyőzve a saját igazukról, sokszor a saját személyes álláspontjukkal szemben is érvelve.

Ami első benyomásra szónokversenynek tűnhet, az figyelmesebben hallgatva összetett feladat és parázs csapatmunka. Egy-egy ország legjobb vitázói pedig 32 éve minden nyáron összecsapnak a World Schools Debating Championshipen, néha akár élő tévéközvetítésekben is.

Magyar vitázók az elmúlt években csak alkalmanként tudtak csatlakozni a világbajnoksághoz hasonló, évente több száz résztvevővel megrendezett nemzetközi versenyekhez. Pedig találunk ilyet Stuttgartban, Olomoucban, Prágában, Zágrábban, vagy akár Isztambulban is: a középiskolás vita egész versenysporttá nőtte ki magát. A Hungarian World Schools Debating Championship ezen nemzetközi események szabályaiba vezeti be a magyar középiskolásokat, lehetőséget adva az angol nyelvű viták és a legrangosabb versenyek szabályainak megismerésére. Tét pedig itt is van: a győztes csapat vitázói Interrail-bérletben részesülnek, amit Európa 33 országában való vasúti utazásra használhatnak fel

A vitaverseny első 4 fordulója online kerül megrendezésre, így az ország bármelyik intézményéből könnyen lehet csatlakozni. A legjobb vitázók viszont februárban személyesen is összemérhetik a kritikai gondolkodásukat és együttműködési készségüket, egy háromnapos országos vitahétvége keretében. Az országos vitahétvégén számítunk tanárok és egyszerű érdeklődők részvételére is: a döntő viták mellett kerekasztalbeszélgetéseken és módszertani workshopokon lehet majd kipróbálni a vitázás különböző formáit.

Jelentkezés:

Az országos vitaversenyre az engame.hu/debate-tournament-2021-22/ honlapon lehet jelentkezni 9-13. évfolyamos középiskolásoknak, valamint kortól függetlenül érdeklődő bíróknak és tanároknak, illetve a vitákra kíváncsi nézőknek.2017 Kidsnews | All rights reserved