Hány éves kortól érdemes angolt tanulni?


kidsnews (127éves) - 1 hete

Megoszlanak a szakmai vélemények arról, hogy pontosan hány éves kortól érdemes angolt tanulnia a gyerekeknek, de nagy általánosságban azzal mindenki egyetért, hogy iskolai környezetben legkésőbb 10 éves korig szabad várni vele. Alapvetően két irányzat létezik a gyermekek nyelvoktatása területén. Sokan azt vallják, kezdjük el olyan hamar, amilyen hamar csak lehetséges, míg mások azt az álláspontot képviselik, hogy várjunk ki vele, mert nincs értelme olyan módszerekkel folytatni az angoltanítást, ahogy az Magyarországon történik.

Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője  kiemelte, egyes tanulmányok szerint 3-4 éves korban a legcélszerűbb elkezdeni angolt tanítani a gyerekekkel, más rendszerekben viszont arra esküdnek, hogy legkésőbb 10 éves korig kell elindítani a folyamatot. Léteznek viszont olyan elképzelések is, miszerint ha 17-18 éves koráig belevág egy fiatal a tanulásba, akkor még megközelítheti az anyanyelvi beszélők szintjét is.

Juba-Nagy Ágnes elmondta, ő 14 évesen kezdett el megismerkedni az angollal, de látta felnőni az úgynevezett Cartoon Network generációt, akik már a meséket is idegen nyelven hallgatták és ennek köszönhetően remek kiejtéssel rendelkeztek kicsiként is. Ez a mai világban még inkább jellemző, hiszen rengeteg játék, mese és műsor elérhető az interneten idegen nyelven is.

„A dalok, a mondókák az animációs filmek nemcsak a nyelvre, hanem annak a ritmusára is megtanítják a gyermekeket. Ezáltal nem lesz angoltalan, úgymond Hunglish a kiejtésük, mint a mi korosztályunknak, hiszen nekünk még nem volt modell, amihez hasonlíthattuk volna, csak a tanárunk” – mutatott rá.

A Don’t Panic Nyelviskola szakmai vezetője szót ejtett arról is, a gyerekek első éveiben akkor érdemes célzottan angolt tanulni, ha erre intenzíven van lehetőség. Fontos viszont megszerettetni velük a nyelvet, hogy mire iskolába mennek, legyen egy jó alapjuk.

Kinek ideális a magántanár, kinek a csoportos képzés?

Juba-Nagy Ágnes kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a gyerekek esetében ideális lenne a csoportban való tanulás, mert nemcsak egy embernek a kommunikációs szokásait veszik fel, hanem mindig mások mondanivalójára kell reagálniuk, ami alapjaiban felkészíti őket az életben előforduló szituációkra.

„Egy elfogadó csoportos környezetben mindenkivel beszélni kell, ezáltal könnyebben meg lehet nyílni. Volt már olyan tapasztalatunk, hogy valaki sírásra görbülő szájjal érkezett a tanfolyamunkra, de mosolyogva távoztak már az első óráról. Legyőzték a gátlásukat és úgy tudtak angolul beszélni társaikkal, mintha régi barátok lennének. Ez a gyerekeknél hatványozottan fontos” – magyarázta a 2015 óta működő franchise szakmai vezetője.

Megjegyezte, a magántanár főként azoknak javasolt, akik egy adott vizsgára készülnek fel és kifejezetten hasznos, ha az írásbeli számonkérés, de ez a legkisebbeknél csak ritkán életszerű.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved