Hatásos film az Éjszaka a házban


Solymosi Máté (19éves) - 4 hete

Még év elején elkezdtem egy cikket a Rítusról és a Midsommar-ról, amit még mindig nem fejeztem be. Teljes sokk ért, amikor megtudtam, hogy a Rítust (egy végtelenül gagyi, semmitmondó és minden szinten inkompetens, érzelmileg teljesen értelmezhetetlen filmet) és az Éjszaka a házban-t ugyanaz az ember rendezte. Mintha hallotta volna minden problémámat, pedig mikor elkezdtem a cikkemet ez a film már rég készen volt. Nagyon durva rendezői fejlődés, amit igazán tisztelek.

Jól összerakott, hatásos film az Éjszaka a házban. Látványos kameramunkája és magas színvonalú színészi teljesítményei kiemelik műfajtársai közül, horrorja finom és emberi – vagy valami ilyesmi. Nehéz megírnom ezt a cikket.

Nehéz megírnom ezt a cikket, mert az Éjszaka a házban nagyon nagy hatással volt rám. Írhatnék részletesebben a technikai eredményeiről, de nem érzem helyénvalónak. Komoly témával foglalkozik a film, amihez egyszerűen nem érzem, hogy hozzá tudnék megfelelően nyúlni.

A történet egy középiskolai tanárt, Beth-et követi, közvetlenül párja, Owen halála után. Owen mindenféle előjel nélkül öngyilkos lett, Beth pedig gyásza és kétségbeesése közepette próbálja kideríteni, hogy mi okozhatta a tragédiát.

Horrorról beszélünk, tehát azt érdemes leszögezni, hogy érzelmileg és úgy egyébként is intenzív filmmel van dolgunk, amit nem igazán tudnék a fiatalabb olvasóinknak ajánlani. A film nem mutat sok különösen rémisztő képet, de atmoszférája fojtogató és nagyon nyomasztó lehet nézők számára – Beth, a főszereplő intenzív érzelmeket él át, amiket horrorfilmhez méltóan túlzón és alaposan mutatnak meg.

Az egyetlen negatívum, amit ki tudok emelni, bár elég jelentéktelen mindent egybevetve: a film elég kiszámítható. Relatíve korán átláttam, hogy hova fog kifutni a történet, de a szépsége a történeteknek nem az, hogy meglepnek, vagy hogy milyen konkrét elemeket jelenítenek meg, hanem hogy hogyan állnak össze és hatnak rád, az Éjszaka a házban pedig szerintem nem lett volna ennyire hatásos, ha máshogy áll össze a történet, vagy hogyha korábban rájön Beth a válaszokra. Végtére is a művészet alapvetően érzelmekről szól, és ebben az esetben így kellett lennie, hogy minden működjön.

A film nagyon ügyesen játszik a horrorjával, folyamatosan a sötétben tart karakterek motivációjival kapcsolatban, végig bizonytalan voltam, hogy az éppen történő események mennyire valósak. Szándékosan rengeteg metaforával és sajátos képpel operál a film, amiket ugyan felszínen értelmezni lehet, de nem feltétlen érdemes.

Tudnék valamennyit beszélni a film lezárásáról, a rengeteg megjelenő érzelemről, gondolatról, de szerintem érdemes megnézni az Éjszaka a házban-t, hiszen egy cikk nem tudja átadni az élményt. Tényleg azt érzem, hogy valami olyan szinten kapcsolódott velem, amit nem tudok rendesen megfogalmazni, és remélem másokhoz is képes lesz így szólni. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek, aki hajlandó esélyt adni egy horrornak.

Éjszaka a Házban (Night House) 2021, David Bruckner

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved