Külföldi továbbtanulás a járvány idején – Interjú


Ilyés Csenge (18éves) - 1 hete

A világjárvány ellenére is igen sokan döntöttek úgy, hogy külföldön folytatják tanulmányaikat a 2021/22-es tanévben. Többségük – sok szempontból – valószínűleg nehezebb helyzetben van, mint felsőbbéves társaik, akik a pandémia előtt kezdték meg egyetemi tanulmányaikat. Éppen ezért szeretnénk most segítséget nyújtani a kint lévő, vagy a jövőben kiutazó diákoknak a beilleszkedésben és abban, hogy könnyebben vegyék a következő időszak akadályait.
Kérdéseimre az Amszterdami Egyetem egyik elsős pszichológushallgatója válaszolt.

Szerinted mi a legnagyobb nehézség egy kiköltöző diák számára?

Hollandiában például az, hogy nagyon kevesen jutnak be kollégiumba, így itt a lakáskeresés lehet a legnagyobb probléma. Otthonról nem könnyű eldönteni a képek alapján, hogy milyen egy lakás és sokkal könnyebben verhetnek át minket. De nem lehetetlen egyébként a feladat, csak sok időt igényel.

Ha mentális értelemben nézzük, akkor a honvágyat is idesorolnám. Eleinte nehéz, mert időbe telik, mire az ember ki tud alakítani egy baráti kört meg egy napi rutint. Az első pár hétben ráadásul sok ügyet is kell intézni, ami szintén sok energiát igényel. Ilyenkor kicsit nehéz, hogy nincsenek a közelünkben a szüleink vagy a barátaink, akik segíthetnének.

Ez a helyzet miben változott – ha változott – a pandémia hatására?

A lakáskeresés terén annyi változás van, hogy a tulajdonosok nyitottabbak az online (például zoomos, skype-os) beszélgetésekre, körbevezetésekre és még a szerződést is online írják alá. Van olyan ismerősöm, akinek sikerült mindent online elintéznie és elégedett volt a lakással, miután kiutazott. (Tehát nem lehetetlen.) Mivel kiszámíthatatlan, hogy épp mikor lesznek lezárások, ezért a honvágy is nehezebben orvosolható. Szerintem a világjárvány előtt könnyebb volt hazautazni hétvégére vagy szünetekre, most nem lehet annyira előretervezni.

Hogy tapasztaltad, csökkentek a lehetőségek a kapcsolatteremtésre a COVID alatt, és ha igen, hogyan? Illetve miként lehet így is ismerkedni és barátokat szerezni?

Szerintem csökkentek a lehetőségek, mert mindenki be volt zárva otthon, nem voltak rendezvények, ahol lehetett volna ismerkedni. Egy kicsit talán az emberek is változtak, újra meg kell szokni, hogy másokkal találkozunk, netán sok ember van körülöttünk így, hogy jelenleg nyitva van minden.

Jó módszer lehet, ha van a szaktársainkkal egy közös chat csoportunk, és ha ott valakit szimpatikusnak találunk, akkor írhatunk neki külön. Vagy felvethetjük a csoportban a közös zoom ötletét és aki vevő erre, azzal ott lehet ismerkedni.

Amennyiben ősszel egy újabb hullámmal és lezárásokkal találjuk szembe magunkat, milyen tippeket adnál – a gimnáziumi tapasztalataid alapján – a gólyáknak?

Ha újabb lezárások lesznek, akkor próbáljatok meg arra gondolni, hogy egyszer már végigcsináltatok így körülbelül másfél évet, és sikerült túlélni. Próbáljatok meg valami hobbit találni a tanulás mellett és beszélgessetek sokat a barátaitokkal.

De vajon mit jelenthet ez a szituáció a felsőoktatás jövőjére nézve? A Cialfo oktatástechnológiai cég 2021 júliusában publikált kutatása szerint az egyetemre jelentkezők száma növekedett a vírus miatti korlátozások ellenére is, de azért számíthatunk másfajta változásokra is. A Cialfo cég társalapítója,

Rohan Pasari a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy valószínűleg a következő években a diákok több országba fognak jelentkezni, hogy semmiképpen se maradjanak ki a külföldi tanulás élményéből, ha megváltoznának egy adott ország határátkeléssel kapcsolatos korlátozásai. Illetve vélhetően népszerűbbek lesznek azon országok egyetemei, ahol az online oktatás alatt is beutazhatnak a tanulók és részt vehetnek különböző programokon.

Hosszútávon elképzelhető, hogy kedveltebbek lesznek azok a képzések, amiket egy adott ország egyetemén kezdünk el, ám egy másik országban (akár a sajátunkban) végezzük el. Ez azt jelenti, hogy akár egy amerikai egyetemen is tanulhatunk, miközben az órákra egy hazánkban lévő intézménybe járunk be. Ám megjegyezte Pasari, hogy ezen programok sikeressége nagyban függ attól, hogy elismerik-e az így szerzett diplomákat a különböző országok.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved