Október 2.- Felpörgött a világ első gázturbinája Magyarországon


kidsnews (127éves) - 4 hete

Sokan -feltehetően a Heinkel He 178 és a Messerschmitt Me 262 sugárhajtóműves repülőgépek miatt- a Harmadik Birodalom tudósainak tulajdonítják a gázturbina megalkotását, azonban az, egy a korát jóval megelőző magyar gépészmérnök találmánya.

A Ganz Rt. üzeme 1937-ben. Az előtérben egy Jendrassik 160 típusú hajómotor / forrás: fortepan.hu

A Jendrassik György tervezte meghajtás -a világ első önálló tüzelőtérrel rendelkező 100 lóerős gázturbinája- ugyanis már a világégést megelőzően, 1938. október 2-án felpörgött, hogy sikeresen teljesítse tesztüzemét. A németül, franciául, angolul és spanyolul is kiválóan beszélő, világlátott Jendrassik, röviddel a kis hajtómű tesztje után már el is készítette a Cs–1 jelű, 1000 LE-re és a repülőgépek számára tervezett nagyobb változatot.

Jendrassik György CS-1 típusú gázturbinája a budapesti Műszaki Múzeum kiállításán.

A turbólégcsavaros gázturbina típusjelben a Cs „csónakmotort” jelentett, mivel a budapesti Ganz gyárban így akarták félrevezetni a német hírszerzést, hogy Hitler ne tehesse rá a kezét a radikálisan új erőforrásra.

Bár a tesztek a háború miatti nyersanyaghiány miatt 1943-ban végleg befejeződtek, az sokat elmond az axiális áramlású, 15 kompresszoros és 7 turbina-fokozattal rendelkező Jendrassik Cs-1-ről, hogy lényegében ma is hasonló felépítésűek a repülőgépekben használt turbólégcsavaros gázturbinák.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

defaultlogic.com

2017 Kidsnews | All rights reserved