Október 9. – Amikor rendeletben tiltották be a húsételek felszolgálását


kidsnews (127éves) - 1 hete

A második világháborúban, egészen pontosan 1944. október 9-én a magyar kormány rendeletben tiltotta be a vendéglőkben, kávéházakban, kifőzésekben, valamint espressókban a sertés-, borju-, marha- és juhhúsból készült főtt vagy sült ételek felszolgálását. A rendelkezés csak a harmad- és negyedosztályú vendéglők, és azokban is csak a gulyás vagy a főtt marhahús ételek képeztek kivételt.

forrás: fortepan.hu

Az intézkedésnek az adta az alapot, hogy 1944-ben rekordtermést takaríthattak be a magyar gazdák, így a jegyrendszer ellenére is jelentős élelmiszerkészletet tudott felhalmozni a lakosság. A közelgő szovjet hadseregnek azonban senki sem szándékozott húst és egyéb élelmiszert átadni, ezért a gazdák kiárusították a korábbi készleteket és elkezdték az állatállomány kényszervágását is.

Hirtelen az a furcsa helyzet állt elő az ostrom alatt lévő országban, hogy az éttermek kínálata olyan lett mintha nem is lenne háború.

A színhús azonban a konzervekbe és a németeknek kellett, így jogszabályban szabtak gátat a kereskedelmének, ez alól pedig csak a jellemzően nyesedéket felhasználó kevésbé előkelő éttermek voltak a kivételek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mno.hu, huszadikszazad.hu

kép: fortepan.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved