Szakmák műszaki érdeklődéssel rendelkezőknek


Kovács Barna (19éves) - 1 hónapja

A lehetőségek világában élünk. Bár sajnos nem mindenhol a világon, de talán egyre több helyen lehetősége van a fiataloknak olyan szakmát választani és kitanulni, amilyet csak szeretnének. Ez elsőre egy nagyon kényelmes helyzetnek tűnik, de bizony nagy stresszt is tud okozni nekünk. Ezzel együtt hálásnak kell lennünk, és fontos, hogy élni tudjunk a szabad döntés lehetőségével.

Ebben a cikkben 10 szakmát gyűjtöttem össze azok számára, akik a műszaki területek iránt érdeklődnek.

Ez a tízes lista leginkább inspiráció szeretne lenni, a teljesség igénye nélkül íródott. Ha szeretnél tovább böngészni a szakmák között, akkor ajánlom, hogy nézz szét a szakmavilag.hu- weboldalán.

Alternatív járműhajtási technikus

Egyre inkább elterjed a zöld gondolkodás, melynek következtében kiszorulnak az utakról a hagyományos autók, és előtérbe kerülnek a hibrid- és elektromos járművek. Ez új elvárásokat jelent az autógyártással és -javítással foglalkozó szakembereknek is.

Az alternatív járműhajtási technikus a hibrid- és elektromoshajtású járművek gyártásásban, szerelésében vesz részt,

adott esetben szakmailag segíti, irányítja és betanítja a hozzá beosztott munkatársakat. Alapfokú végzettséggel 6, érettségivel 3 év alatt válhatsz a terület mesterévé. 

Automatikai technikus

A mai világban egyre több minden automata, elég csak a fűtőrendszerekre, a gyártósorokra vagy a maguktól működő porszívókra gondolni. Az automatikai technikus – szakiránytól függően – a jármű- és motorgyártásban automatizált termelőberendezésekkel, vegyipari berendezésekkel, épületautomatizálással vagy ipari gyártóberendezésekkel foglalkozik. Ha alapfokú végzettséggel rendelkezel 5 év alatt, ha érettségivel, akkor 2 év alatt sajátíthatod el a szakmát.

CNC-programozó

A CNC-rendszerek lényege, hogy bizonyos gyártási lépéseket, folyamatokat, vezérlőrendszereket irányít. A CNC-gépek gyakorlatilag automata szerszámgépek. A CNC-programozó megtervezi egyes alkatrészek CNC-gépeken való legyártását. Alapfokú végzettséggel 4 év alatt, érettségivel 3 év alatt válhatsz CNC-programozóvá.

Épületgépész technikus

Az épületgépész technikus feladata ellátni az épületek gépészeti szerelésével kapcsolatos teendőket. A gépészethez tartozik a központifűtés, a hűtés- és klímatechnika, a vízellátás-csatornázás, a gázellátás, a szellőzés- és légtechnika és az épületfelügyeleti rendszer is.

A technikus koordinálja a különböző rendszerek szakértőit, miközben maga is szerelési munkát végez.

Ezt a szakmát alapfokú végzettséggel 5 év alatt, érettségivel 2 év alatt sajátíthatod el.

Hajózási technikus

A hajózási technikus a hajó gépházi és fedélzeti munkáival foglalkozik, ellát karbantartási feladatokat, és segíti a hajó manőverezéseit is. Alapfokú végzettséggel 5 év alatt, érettségivel 2 év alatt sajátítható el ez a szakma.

Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

Az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus feladata kis- és közepes méretű hálózatok tervezése, telepítése és üzemeltetése csapatban, vagy egyszerűbb feladatok esetében akár önállóan. Mindeközben együttműködik a rendszerszervezőkkel, szoftverfejlesztőkkel. Ezt a szakmát is 5 vagy 2 év alatt lehet elsajátítani, a már megszerzett végzettség függvényében.

Közlekedésautomatikai technikus

A közlekedésautomatikai technikus feladata, hogy üzemeltesse a kötöttpályás közlekedési rendszerekben működő vasúti jelző- és biztosítóberendezéseket. Üzemzavar esetében feladata, hogy behatárolja a keletkezett hibát, és gondoskodjon az elhárításáról. Alapfokú iskolai végzettséggel 5 év alatt, érettségivel 2 év alatt sajátítható el a szakma.

Légijármű-szerelő technikus

A légijármű-szerelő technikus különböző légijárművek karbantartásával, szerelésével foglalkozik. A karbantartási feladatokat a mindenkor érvényes és az adott légijárműre jóváhagyott angol nyelvű karbantartási dokumentáció alapján végzi el.

Alapfokú iskolai végzettséggel 5 év, érettségivel 2 év alatt válhat valaki légijármű-szerelő technikussá.

Ortopédiai műszerész

Ez a szakma azok számára lehet érdekes, akiket egyszerre érdekel az egészségügy és a műszaki területek. Az ortopédiai műszerész feladata, hogy gyógyászati segédeszközöket gyártson. Ide tartoznak például a protézisek, a törzsfűzők vagy a koponyavédők. Ortopédiai műszerésszé végzettségtől függően 3 vagy 2 év alatt válhat valaki.

Szoftverfejlesztő és -tesztelő

A szoftverfejlesztő és -tesztelő feladatai közé tartozik a webes-, asztali- és mobilalkalmazások tervezése és fejlesztése, valamint tesztelése és dokumentálása. A webfejlesztési és kódolási feladatokon túl adatbázisok tervezésével és kezelésével is foglalkozik. Alapfokú iskolai végzettséggel 5, érettségivel 2 év alatt végezhető el a képzés.

A cikk megjelenést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az MKIK szakmavilag.hu oldal támogatta.Forrás:

szakmavilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved