Kidsnews-felelek


A gyerekpszichológus válaszol! Legyen bármilyen egyedi vagy gyakori kérdés ami megfogalmazódik benned írd meg nekünk anonim módon és szakembereink segítenek a megoldásban. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a chat-felületünk nem helyettesíti sem a személyes tanácsadást, sem pedig a terápiát​​ !


Az iskolában az egyik fiú folyamatosan kövérnek hív, nem vagyok kövér, igazából minimális túlsúlyom is alig van, csak nem vagyok vékony. Hogyan lehet valakinek meg magyarázni, hogy nem vicces? De ha még kövér is lennék akkor sem szívatunk valakit folyamatosan.

Szerinted miért mondogatja ezt? Mit akar elérni vele? Először ezt lenne érdemes tisztázni, hogy ennek megfelelően tudj reagálni. Ha bizonytalan vagy ebben kérdezz rá tőle!


-Anyám totál furcsán viselkedik mióta kamasz lettem, egyfajtában kritizál. Mit vegyek fel, mit nem? Mi jó mi nem, állandóan összehasonlít önmagával és csak azt hallom, hogy amikor ő ennyi idős volt mit, hogy csinált. Ok, tök jó. És ha én vagyok, másképp akarom csinálni? Az csak hibás döntés lehet?

Szerintem itt nagyon jól megfogalmaztad, hogy mi a gondod: lehetsz-e úgy is jó, ha másmilyen vagy, mint az anyád? Ha ezt a kérdést neki is felteszed, talán meghallja, és megérti, hogy mire gondolsz. (Mert természetesen lehetsz olyan, amilyen vagy, nem kell mindent úgy csinálnod, ahogy ő.)


-Apám a válás óta, folyamatosan vegzál, hogy anyám elkényeztetett és legyek férfi, amikor ott vagyok nála akkor embert farag belőlem. Mi van, ha nem akarok ember lenni? Hogyan tudom megmondani otthon, anyunak, hogy amíg apám ezt csinálja, nem akarok nála lenni? Dönthettek én így?

Lehet, hogy apádnak kellene inkább elmondanod, hogy nem szívesen vagy vele, ha nem fogad el, és olyan dolgokat akar tőled, amit te nem szeretnél. Azzal, hogy csak anyáddal beszélsz arról, hogy nem akarsz apáddal lenni, nem oldod meg a helyzetet, hanem tovább mélyíted a szüleid közti konfliktust.


-Szüleim válnak, szétköltöztek, de folyamatosan nyomnak, hogy hol legyek, én 15 vagyok, és nem szeretnék mást, csak legyen már vége. Döntsék el hol élek, és kész? Mért kell nekem dönteni?

Nem kell neked dönteni, ez a felnőttek dolga. Mondd is el nekik, hogy zavar, megterhel téged ez a helyzet. Ne akarják, hogy választanod kelljen, engedjék, hogy mindkettőjüket szeresd, ne keverjenek, vonjanak bele abba, ami az ő problémájuk.


-Anyu úgy öltözködik mint én, felveszi a stílusomat, ruháimat. Barátnőim szerint tök jó fej! De mi van ha én anyukát szeretnék nem egy másik kamasz csajt otthon? Ez hogyan lehet neki megmondani?

Szerintem már ezzel a kérdéssel el is kezdted megfogalmazni: „Tök jó, hogy a barátnőim szerint jó fej vagy, és fiatalos, stb., de nekem, mint anyukára volna Rád szükségem. Zavar, hogy a ruháimat hordod, mert ilyenkor kevéssé érzem, hogy akkor és úgy számíthatok Rád, ahogy azt én szeretném.


2017 Kidsnews | All rights reserved