Kidsnews-felelek


A gyerekpszichológus válaszol! Legyen bármilyen egyedi vagy gyakori kérdés ami megfogalmazódik benned írd meg nekünk anonim módon és szakembereink segítenek a megoldásban. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a chat-felületünk nem helyettesíti sem a személyes tanácsadást, sem pedig a terápiát​​ !


Szüleim egyáltalán nem engednek el sehova, még egy este 10-ig tartó buliba se, most meg szeretnék egy randira elmenni, de ötletem sincs hogyan mondjam meg nekik. Tudsz ebben segíteni?

Talán valami olyasmivel kezdeném, hogy jól esik, hogy ennyire törődnek velem, de szeretném, ha kicsit több önállóságot adnának. Elmondanám nekik, hogy szeretnék új emberekkel ismerkedni, randizni, és kérném a véleményüket arról, hogy ezt hogy tudnám biztonságosan tenni.


Családom egész karácsonyi ünnepsorozatra a vidéki rokonokhoz megy, amit totálisan gyűlölők. Hideg, büdös és unalmas az egész falú. Megy a piálás és a ordibálás, mert egy évben csak ilyenkor lehet együtt a család. De mi van ha én ezt nem akarom nézni? Anyám azt mondja, hogy megérti de 16 évesen nem hagyhatnak itthon, és ez az ünnep egyébként is a szeretetről szól. Persze én szeretem őket,  de mért kell ezért ott lennem és néznem ahogy a béna rokonokkal berúgnak?

Ez a családod, így tudják kifejezni az egymás iránti szeretetüket, így tudnak együtt lenni. Megértem, hogy nehéz ebben jelen lenned. Te hogy csinálnád, hogy jobb legyen? Tudnál mégis úgy velük lenni, hogy neked jobb legyen?


– otthon nem lehet beszélni a védekezésről, ha szüleim megtudják mire készülők, tuti kinyírnak. Hol lehet név nélkül érdeklődni

Írok pár elérhetőséget:

https://www.kek-vonal.hu

http://www.ogyei.hu/rendeles/kamaszambulancia/

http://budaimaganrendelo.hu


Az iskolában az egyik fiú folyamatosan kövérnek hív, nem vagyok kövér, igazából minimális túlsúlyom is alig van, csak nem vagyok vékony. Hogyan lehet valakinek meg magyarázni, hogy nem vicces? De ha még kövér is lennék akkor sem szívatunk valakit folyamatosan.

Szerinted miért mondogatja ezt? Mit akar elérni vele? Először ezt lenne érdemes tisztázni, hogy ennek megfelelően tudj reagálni. Ha bizonytalan vagy ebben kérdezz rá tőle!


-Anyám totál furcsán viselkedik mióta kamasz lettem, egyfajtában kritizál. Mit vegyek fel, mit nem? Mi jó mi nem, állandóan összehasonlít önmagával és csak azt hallom, hogy amikor ő ennyi idős volt mit, hogy csinált. Ok, tök jó. És ha én vagyok, másképp akarom csinálni? Az csak hibás döntés lehet?

Szerintem itt nagyon jól megfogalmaztad, hogy mi a gondod: lehetsz-e úgy is jó, ha másmilyen vagy, mint az anyád? Ha ezt a kérdést neki is felteszed, talán meghallja, és megérti, hogy mire gondolsz. (Mert természetesen lehetsz olyan, amilyen vagy, nem kell mindent úgy csinálnod, ahogy ő.)


2017 Kidsnews | All rights reserved